Vedligeholdelse af frisørsakse.

Der er 5 ting, der er ekstremt vigtige med hensyn til vedligeholdelse af sakse.

Disse 5 punkter er vigtige for at vedligeholde dine sakse på en ordentlig måde. Hvis du ikke vedligeholder dine sakse, bliver de meget hurtigt sløve, ​​og det kan desuden resultere i permanent skade på både dine sakse og dine hænder, arme og skuldre.

De 5 punkter er:

1. justering af din saks.

2. Oliering og rengøring af din saks.

3. Brug af Chamois.

4. Brug af en alkoholbaseret rengøringsvæske, såsom isopropyl alkohol.

5. Slibning af din saks.

 

1. Justering af din frisørsaks:

Når saksen bruges eller har været skilt ad, kræver den spænding igen.  Det er meget vigtigt at holde spændingen i din saks til enhver tid af flere årsager.  Hvert blad er buet.  På fagsprog kaldes denne bue i bladet ”the bow” eller ”the set”.  Dette betyder, at når saksen er lukket, og du holder den op til lyset, kan du se lys mellem bladene.  For at bladene skal kunne nå hinanden når de klipper, skal der være spænding i bladene.  Hvis saksen er for løs og ikke har nogen spænding, vil den ikke klippe ordentligt - den bøjer blot hårene, eller hårene glider eller løber på skæret (skubber hårene). For løs spænding bevirker også at bladene bevæger sig sidelæns, hvilket får de 2 skær til at køre mod hinanden i en forkert vinkel, hvilket forårsager permanent skade på skæret meget hurtigt. Når dette sker, vil frisører - ubevidst - trykke vertikalt med tommelfingeren for at få en saksen til at klippe. Dette vil beskadige skæret på ​​saksen og gøre den sløv hurtigt. Desuden kan dette skade dit håndled, albue, skulder og nakke på grund af forkerte håndbevægelser.

Derfor er det yderst vigtigt, at saksen er indstillet korrekt og med den rigtige spænding. Når saksen er spændt korrekt, og spændingen er korrekt, fungerer de 2 blade perfekt sammen med hinanden uden sidebevægelser, som når spændingen er for løs.  En saks med korrekt bue og spænding kan normalt forblive skarp i årevis og kan blive meget gammel. En saks med korrekt bue og spænding kan let blive 15-20-25 år gammel, hvis den også vedligeholdes korrekt.

Hvad er den rigtige indstilling af spænding.? Der er ikke 1 rigtigt svar på det. Det afhænger af saksens kvalitet og fremstilling.  I sakse af høj kvalitet vil vinklen være mere åben som på billede nr. 1 nedenfor.  Hvis buen er lavet perfekt, fungerer de 2 blade perfekt sammen. Dette er grunden til, at buen i bladene er en af ​​de vigtigste ting at lave korrekt på saksen når den laves på fabrikken.  En perfekt bue betyder at saksen normalt vil indstilles med en større spænding. (mere stram som på billede nr. 1).  Dette vil ikke føles så hårdt for frisøren at klippe med når buen er lavet perfekt.  På den anden side - Hvis buen laves for høj, for dårligt eller forkert, kan saksen ikke indstilles med en større spænding.  Det vil simpelthen føles for hårdt for frisøren at klippe med den.  Hvis dette er tilfældet skal spændingen indstilles mere som på billede nr. 2. – med meget mindre spænding.

Den rigtige spænding er som følger: Saksens spænding skal altid være sådan, at de 2 blade vil køre mod hinanden uden nogen form for sidebevægelse af bladene. Det skal altid føles rigtigt, når det drejer sig om, hvordan frisøren føler.  Det må ikke føles som om der er for meget belastning på tommelfingeren. – og det må heller ikke føles for løst.  Spændingen skal være så stor (hård) som det er muligt uden at forårsage smerter og skade på tommelfinger, hånd og skulder.  En for løs saks vil faktisk også forårsage skade på både saks og frisør.

         

billede nr. 1                                                                                billede nr. 2

 

2. Oliering og rengøring af din frisørsaks:

Det er ekstremt vigtigt at holde din saks olieret hele tiden.  Brug en syntetisk olie, da almindelige olier normalt er fremstillet på Petroleum og derved består af lange og korte kæder af kulstof- og brintatomer, og under visse betingelser fordamper kortkædede molekyler, og de ustabile molekyler oxiderer og nedbrydes. Dette efterlader en meget klistret rest substans i saksen så den bliver meget træg at bruge.  Almindelige olier indeholder også urenheder, såsom svovl, voks og ustabile kulbrinter, som også efterlader restaflejringer. Dette vil gøre dine saks næsten umulig at arbejde med.

Den sakseolie som vi bruger opretholder sin molekylære struktur til over 180 grader Celsius uden fordampning eller nedbrydning, og derfor ingen restsubstanser.

Saksen skal rengøres for hår efter hver kunde, og gives olie hver dag.

Olien holder Pivot(skrue) området lubrikeret og bevirker at saksen kører optimalt uden for meget gnidningsmodstand.  Olien vil også holde saksen ren fra hår og snavs i Pivot-området.  Hvis saksen ikke olieres dagligt, opbygges hår og snavs inde i saksen.  

Det tager kun 3 sekunder at oliere din saks - åbn saksen helt op og tilføj en dråbe olie på indersiden af ​​det ene blad på hver side af skrueområdet.  

Hvis du ved hvordan, kan du skille saksen fra hinanden og rense den en gang imellem, men vi anbefaler ikke dette, medmindre du har lært det.  I stedet for kan du let rengøre din saks ved at skylle den under en rindende vandhane.  Tør den godt af og giv den derefter olie.  ADVARSEL:  lad ikke saksen ligge våd i længere tid (til næste dag for eksempel) da dette kan forårsage rust pletter på høj-kvalitets stål.

 

3. Brug af Chamois:

Når du køber en saks, kommer den undertiden med en klud.  Dette er dog ikke en rengøringsklud eller en klud til polering af din saks.  Dette er en Chamois.  En Chamois er en klud, der bruges til at rette skæret op på rigtige japanske sakse.  

På rigtige japanske sakse er skæret meget tyndt og faktisk ret skrøbeligt.  Ved brug bliver skæret skævt og kan rettes op med en Chamois.

Aftør bladene med køkkenrulle for at fjerne eventuelle hår. Aftør derefter (stryg) ydersiden og indersiden af ​​bladene skiftevis med en Chamois ca. 30 gange på hver side, startende med det udvendige af bladet.  Det sidste stryg skal altid være på indersiden af ​​bladet. (Disse bevægelser skal være de samme som når barberer bruger læderstroppen).  Pas på ikke at skære i Chamois´en med saksen.  Denne procedure udføres bedst ved at placere Chamois fladt i håndfladen af ​​venstre hånd (hvis du er højrehåndet).  Derefter med åben saks, og stryg bladet mod Chamois fra bagsiden af ​​bladet mod skæret.  Dette skal gøres med medium kraft - tryk på saksen.  NB. Sørg for, at du holder saksen ved skruen som vist på billederne. - ikke kun ved håndtaget.  Gode ​​sakse er lavet i 2 stykker - blade og håndtag. Metallet som bruges til håndtaget, er i et andet stål.  derfor - hvis du kun holder i håndtaget, kan du ved en fejltagelse bøje håndtagene til en forkert stilling.

Når skæret på begge blade er rettet op skal saksen indstilles igen.

Chamoisen skal bruges mindst en gang hver dag.

Brug IKKE Chamoisen til andet.

        

bevægelse fra håndflade mod fingre.  yderside af blad.                Bevægelse fra fingre mod håndflade. inderside af blad.

 

4. Brug af en alkoholbaseret rengøringsvæske til rensning af sakse:

Et godt produkt er Isopropyl alkohol.  Påfør en lille mængde på et stykke køkkenrulle og tør bladene grundigt af.  Dette skal gøres mindst en gang om ugen.

 

5. Slibning af din saks.

Når din saks trænger til at blive slebet, brug da kun et firma som har lært rigtigt japansk slibning.  – Eller få den sendt tilbage til fabrikken hvor den er lavet for at blive slebet.    Du har brugt tusindvis af kroner på et højkvalitets instrument.  Hvorfor ruinere det med at lade en uautoriseret, ufaglært sliber ødelægge din saks bare for at spare lidt kroner eller fordi ”det er nemt og hurtigt” at lade en mobil sliber komme forbi.  Kvalitet og håndværk er ikke ”nemt og hurtigt”!!  Det ved du som frisør godt.   Hvis nogen tilbyder at slibe din saks for 80-100 kr. er slibningen intet værd.  Det siger sig selv.  For 100 kr. kan de kun bruge få minutter på din saks.  At slibe den korrekt tager ca. 1 time.  Nogen gange 2 timer!  Derfor er det useriøst at få din saks slebet for få penge.  Man får generelt hvad man betaler for!

Hvornår skal du få din saks slebet:  Mange slibere vil fortæller dig at din saks skal slibes for eksempel hver 4. måned eller 6. måned for at holde dem skarpe hele tiden.  Det er ikke sandt.  Du kan ikke sætte tid på, hvornår din saks skal slibes igen.  Hvis du altid holder din saks olieret, og med korrekt spænding, og bruger din Chamois kan din saks forblive skarp i meget længere tid.  Det hele afhænger af dig og kvaliteten af ​​saksen.  Vi har frisører, der bruger vores sakse i 1, 2 og endda 3 år uden at slibe dem igen.  Det rigtige tidspunkt for at få din saks slebet er lige før spændingen bliver så hård, at tommelfingeren bliver "anstrengt".  Som forklaret ovenfor skal du altid holde den rigtige spænding i din saks.  Spændingen bliver løsere og løsere med tiden og vil derfor have behov for en strammere spænding, når tiden går.  Derfor - når tiden går, og du fra tid til anden strammer din saks, så den får den rigtige spænding, vil der komme et tidspunkt, hvor spændingen bliver for hård til, at saksen kan klippe let og ikke anstrengt.  Dette sker, fordi skæret bliver sløvt over tiden.  Når dette sker skal du få din saks slebet.

Hvis din saks har et hak, skal den slibes med det samme.

 

Hvis man har spørgsmål mht. til vedligeholdese af sakse er man altid velkommen til at kontakte os for yderligere info og hjælp.